10-10-07

Gallo-Romeinse urne in nieuw kleedje

Zo'n 1800 jaar geleden woonden er Gallo-Romeinen op Temse-Velle. De assen van de doden werden in urnen gestopt. Deze urnen waren in reductie gebakken. Op het einde van het bakproces werd de zuurstof zo goed als afgesloten. Toch werd er nog hout in de vuurmond gegooid. Een slechte verbranding met veel CO2, was het gevolg. De rode gepolijste klei (andere klei vindt men niet in onze streken) werd zwart geblakerd. De urnen vindt men nog in het gemeentemuseum van Temse (gratis toegang op zaterdag- en zondagnamiddag van 14 tot 18 uur).Ik geraakte in de ban van deze urnen en maakte dan maar mijn eigen versie. De vorm is min of meer gebleven maar de urnen kregen een modern tintje. Het dekseltje draagt een vlam gemaakt van rode klei met veel fijne chamotte.Tegenwoordig vervaardig ik ook dekseltje naar de wens van de klant ....lvvr 82 blog

22:38 Gepost door Leo in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Hallokes Dat zijn mooie werkjes...restaureerd U ook beelden...lieve groetjes...

Gepost door: Yolanda | 10-10-07

beelden herstellen Ik heb wel eens potten en beelden hersteld. Dat gebeurt met polyester en daarna pattineren met pigmenten en ten slotte een laagje vernis erover.
Probleem is dat die vernis na jaren gaat verkleuren en dat je dus het gerestaureerde deel ziet. Voorts is dit een zeer arbeidsintensief werk. Als je een foto opstuurt van het te restaureren beeld, dan kan ik me er een beeld van vormen hoe lang dit zal duren en of ik daarvoor de tijd heb.
Vriendelijke groeten,
Leo

Gepost door: Leo Van der heyden | 12-10-07

site eindelijk bezocht! Hallo Leo,

Ja, nu het vakantie is, heb ik eens tijd om te neuzen op je site/blog. Leuk! Interessante informatie ook om bijvoorbeeld de achtergrond te weten over de urnen. Ik zou zeggen: Doe zo verder!
Groetjes, Marion.

Gepost door: Marion van de Waart | 27-10-07

De commentaren zijn gesloten.